25 Eylül 2009 Cuma

3. ULUSAL TASARIM ÖĞRENCİLERİ FORUMU


3. ULUSAL TASARIM ÖĞRENCİLERİ FORUMU KATILIM ÇAĞRISI

(4.ULUSAL TASARIM KONGRESİ – İTÜ, İSTANBUL – 8 -10 EKİM 2009)


4. Ulusal Tasarım Kongresi bu yıl oturumunu “Tasarım veya Kriz” başlığı ile açıyor.


Küçük büyük birçok işletmenin hızını kesen, endüstrinin çeşitli sektörlerine ket vuran, kurumları olduğu kadar kişileri de maddi-manevi olumsuz etkileyen krizin sonuçları, firmalara olduğu kadar tasarımcılara da dokunuyor. Krizin endüstriye etkilerini ve endüstriyel tasarımın krize getirebileceği olası çözüm önerilerini ise profesyoneller tartışıyor.


Peki, biz “tasarımcı adayları” olarak krizin neresindeyiz? Endüstriye henüz dâhil olmamış; firma stratejilerinden, çalışma ücretlerinden, üretim ve pazarlama maliyetlerinden nasibini almamış olan biz tasarım öğrencileri krize ve tasarımın krize getireceği çözümlere ne kadar dâhil olabiliriz?


En önemlisi, Türkiye’de tasarımın eğitim safhasında bile birçok kriz sebebi mevcutken biz öğrencilerin ekonomik krize ne kadar etkili bir çözümü olabilir?


Tüm bu sorulara yanıt olarak bizler bu yıl 3. Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu’nda krize ekonomi değil eğitim gözlüğünden bakmak ve geleceğin tasarımcıları olarak tasarım nosyonuna sahip öğrencilerin başta eğitim olmak üzere birçok alanda karşılaştıkları ve karşılaşabilecekleri problemleri özgür bir platformda dile getirmelerine ve bu problemlere Türkiye’nin farklı okullarından farklı tasarım öğrencileriyle çözümler üretmelerine olanak sağlamak istiyoruz.


Tasarım süreci bir probleme çözüm üretmekle başlıyorsa, biz de işe kendi problemlerimize hep birlikte çözüm bulmakla başlayabiliriz. Bu nedenle, Türkiye’de tasarım öğrencisi olmanın artılarını ve eksilerini tüm kapsamıyla tartışabilmek, problemlere farklı bakış açılarıyla çözümler üretebilmek ve sesimizi bir manifesto ile duyurabilmek için siz tasarım öğrencilerini 4. Ulusal Tasarım Kongresi kapsamında İTÜ Tasarım Kulübü (İTÜTASK) tarafından düzenlenecek olan 3. Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu’na davet ediyoruz.


3.ULUSAL TASARIM ÖĞRENCİLERİ FORUMU


Kimler Katılabilir?

3. Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu’na yalnızca davetli okulların Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde okumakta olan öğrencileri katılabilir. (Aşağıda sözü geçen “okul” ve “bölüm” sözcükleriyle Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde okumakta olan öğrenciler temsil edilmiştir.)


Katılım Koşulları ve Hazırlık Süreci

  1. Her okul, aşağıda belirtilen on konudan üçünü tercih sırasına göre seçip düzenleme kuruluna bildirecektir.
  2. Düzenleme kurulundan gelen yanıt doğrultusunda kesin konusu belirlenen okullar öncelikle konularını kendi okullarında, kendi bölümleri içinde küçük bir forum olarak gerçekleştireceklerdir.
  3. Kendi okullarındaki forum sonrasında katılımcılar kendilerini İTÜ’de temsil edecek 5 kişi seçeceklerdir. Foruma her okuldan seçilen 5 kişi katılacaktır. (Sayının katılıma göre artması veya azalması düzenleme kurulunun inisiyatifindedir. Sayının artması veya olası bir olumsuz durum halinde 3 kişinin yedek olarak seçilmesi tavsiye edilir. Konuya hakim katılımcılar daha verimli bir tartışma ortamı hazırlayabileceği için temsilcilerin 3. veya 4. sınıf olmaları tercih nedenidir.)
  4. Seçilen 5 kişiden biri iletişimde ve organizasyonda kolaylık sağlaması bakımından grup temsilcisi olarak belirlenecektir.
  5. Foruma katılacak 5 kişi forumda tartıştıkları konunun çıktılarını kendi yaptıkları araştırmalarla destekleyip sunuma ve foruma hazır hale getireceklerdir.

Forum Konuları (Her okul aşağıdaki konulardan 3 adet seçecektir.)

  1. Piyasadaki iş imkanlarının azalmasına rağmen üniversitelerde yeni Endüstriyel Tasarımı Bölümlerinin açılmasının etkileri,
  2. Özel üniversitelerdeki Endüstriyel Tasarım Bölümlerinin devlet üniversitelerindekilerle karşılaştırılması,
  3. Güzel Sanatlar, Mimarlık, Mühendislik gibi farklı fakültelerde bulunan Endüstriyel Tasarım Bölümlerinin eğitimlerinin karşılaştırılması, müfredatların değerlendirilmesi,
  4. Yurt dışında lisans/yüksek lisans/staj gibi imkanlara duyulan ilginin nedenleri, sonuçları ve bunun Türkiye’deki tasarım piyasasına ve eğitimine etkileri,
  5. Bilgisayar destekli programların okullardaki eğitimi ve piyasada endüstriyel tasarımcıların “modellemeci” olarak görülmelerinin Türkiyede tasarımın gelişmesine etkileri,
  6. Okullarda KOBİ lerle veya profesyonel tasarımcılarla yapılan projelerin verimliliği,
  7. Tüketim eylemine en çok hizmet eden meslek grubuna dahil olacak biz tasarım adaylarının tüketime bakış açısı ve okulların eğitimde bu konuya yaklaşımları,
  8. Tasarım yarışmaları (her yönüyle),
  9. Okul projelerinde/stajlarda/yarışmalarda tasarım öğrencilerinin tasarım haklarının korunması, tasarım tescili konusunda öğrencilerin karşılaştığı problemler,
  10. Meslek liselerinde okutulması planlanan endüstriyel tasarım bölümleri, belediye kursları ve buradan mezun olacak ara eleman endüstriyel tasarımcıların piyasaya yapabileceği etkiler

Yöntem

  1. 3. Ulusal Tasarım Öğrencileri Forumu Türkiye’de endüstriyel tasarım eğitimi veren öncü 7 okulun katılımıyla gerçekleştirilecektir.
  2. Forum tarafsız bir yürütücü eşliğinde yönetilecek, tüm konuşma ve tartışmalar kaydedilecektir.
  3. Konu ve okul öncelikleri kura ile belirlenecektir.
  4. Sırası gelen grup kendi konusunu öncelikle kendi okulundan aldığı çıktılarla ve araştırmalarla sunacak, daha sonra tartışmayı tüm katılımcılara açacaktır.
  5. İki günün sonunda kaydedilen tüm tartışma ve konuşmalar bir rapor-bildiri-sunum halinde basılacak ve bir manifesto ortaya çıkarılacaktır.
  6. Forumda öncelikle tartışma değil; fikir paylaşımı, ortak ve farklı noktaları yakalayabilme yetisi ve yeni bir açıdan bakabilme anlayışı esas alınacaktır. Aynı şekilde problemlere çözüm bulma iddiasından çok problemlere çözüm bulma yolundaki çaba ve bu süreçte göremediğimiz noktaları farklı gözlerden görebilmek önemli olacaktır.

Program

1 Eylül 2009 – Katılım çağrısının ve katılım formunun okullara gönderilmesi

10 Eylül 2009 – Okulların foruma katılıp katılmayacaklarını düzenleme kuruluna bildirmesi

20 Eylül 2009 – Okulların seçtikleri üç konuyu düzenleme kuruluna göndermesi

28 Eylül 2009 – Düzenleme kurulunun okullara kesin konularını geri bildirmesi

29 Eylül – 7 Ekim 2009 – Okulların kendi forumlarını düzenleyip 5 kişilik temsilci gruplarını seçmesi

8 Ekim 2009 – Tanışma ve forumun ilk oturumu

9 Ekim 2009 – Forumun ikinci oturumu, genel değerlendirilme ve manifestonun hazırlanması

Düzenleme Kurulu

Ece CANLI

Hülya EREN

Mert SEZER

Çağlar GENÇ

Aysun ATEŞ

Türker ACARTÜRK

Cansu AKARSU

Hazal KARAŞAH

Bilge ÖZTÜRK

Nisan TUNÇAK

Pelin KENEZ

Sinem KÖSELECİOĞLU

Özge ŞAHİN

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Forumla ilgili her türlü iletişim öncelikle mail yoluyla gerçekleşecektir.
  2. Okulların katılım, katılımcı ve konuları konusunda verilen tarihleri geçmeyecek şekilde bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
  3. Konaklama ve kongreye katılım gibi konularla ilgili bilgiler istek doğrultusunda mail üzerinden verilecektir.
  4. UTÖP (Ulusal Tasarım Öğrencileri Platformu) mail grubunun iletişim için forum süresince tüm katılımcılara, forum sonrasında ise Türkiye’de Endüstriyel Tasarım eğitimi alan bütün öğrencilere açık olması planlanmaktadır.
  5. Kongre tarihlerindeki program katılımcılara daha sonra ayrıntılı olarak bildirilecektir.

İLETİŞİM

Grup adresi : UTÖP (Ulusal Tasarım Öğrencileri Platfomu)

ulusalentas@googlegroups.com

e-posta : itutask@gmail.com (Özel sorular için)